29 kwietnia uczniowie klasy 2 c, wraz z wychowawczynią Grażyną Krupiarz, wybrali się do profesjonalnego studia kuchennego „Akademia Kulinarna Kucharz TOP” na zajęcia, w czasie których wykonywali słodkie babeczki.
Dzieci w dwuosobowych zespołach przystąpiły do kulinarnego wyzwania. Pod kierunkiem szefa kuchni drugoklasiści przygotowali ciasto. Wykonali je według podanego przepisu dolewając do mąki maślankę, dosypując cukier, proszek do pieczenie, masło klarowane oraz wbijając jajka. Największą trudnością było ucieranie ciasta. Mali kucharze spisali się na medal wyrabiając ciasto bez grudek. Kolejną czynnością było przełożenie odpowiedniej ilości ciasta do foremek. Każdy uczeń przygotował co najmniej 12 babeczek. W czasie oczekiwania na ich upieczenie się była przerwa, którą wykorzystaliśmy na czytanie książki „Hania Humorek” autorstwa Megan McDonald. Z tą inicjatywą wyszła pani Aleksandra Draus, która nam towarzyszyła w czasie wycieczki. To był bardzo miły i wesoły akcent. Końcowym etapem warsztatów było dekorowanie babeczek przy pomocy kolorowych kremów i posypek. Prawie trzygodzinne warsztaty przyniosły dzieciom ogrom radości i nowych doświadczeń. Ich zaangażowanie i profesjonalne zachowanie w czasie przygotowywania słodkich wypieków było godne podziwu.