Uczniowie klasy 1 a i 1 c zrealizowali kolejne, czwarte już zadanie z innowacji „Tajemnice zdrowego odżywiania i gotowania”. Została ona opracowana w oparciu o program "Dobrze jemy ze Szkołą na Widelcu".
Zajęcia w swoich klasach przeprowadziły panie: Grażyna Krupiarz i Alicja Jaroszewicz – Sycz.Głównym celem zajęć było poznanie roli poszczególnych zmysłów ze szczególnym uwzględnieniem smaku i zapachu oraz poznanie różnych rodzajów ziół i przyczyn, dla których warto dodawać je do potraw. Była też część kulinarna – przygotowanie sałatki z pomidorów, sałat, ziół oraz mozzarelli. Niektórzy uczniowie przyrządzili inne sałatki, ale ich podstawa musiały być warzywa i zioła. Na podstawie przygotowanej prezentacji zostały omówione zmysły, których używają młodzi kucharze. Niezwykle ważny jest zmysł smaku. Dzięki niemu rozpoznajemy smak słodki, słony, kwaśny, gorzki i smak umami. Ten ostatni nie wszystkim dzieciom był znany. Jego tajemnica została odkryta w czasie lekcji. Zioła pierwszoklasiści poznawali na podstawie przyniesionych przez siebie świeżych czy też suszonych okazów. Wykorzystywali przy tym zmysł smaku, zapachu, dotyku i wzroku. Zioła mają znaczenie nie tylko w kuchni, gdzie podkreślają oraz nadają smak potrawom, ale ich właściwości lecznicze są nieocenione. W ostatnim etapie zajęć odbyły się warsztaty kulinarne, w czasie których dzieci przyrządziły wspaniałe sałatki, których głównymi składnikami były warzywa i zioła. Były one kolorowe i smaczne. Szybko zniknęły z talerzyków. Uczniowie z klasy 1 a przygotowały również inscenizację wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”. Wszyscy uczestnicy warsztatów zdobyli kolejną umiejętność i zostali „Mistrzami zapachów i smaków”. Zapraszamy do niezwykle radosnej, kolorowej i smacznej galerii zdjęć.