2A - 01. Warsztaty pieczenia chleba

piekarz26 września 2017 r. uczniowie klasy 2a gościli w SOK-u i uczestniczyli w warsztatach pieczenia chleba pod bacznym okiem p. Tadeusza Brajczewskiego z piekarni z ul. Jaracza.

Dzieci poznawały tam tajniki zawodu piekarza i po krótkim teoretycznym wprowadzeniu (rodzaje zbóż, co to jest zakwas, jak go pozyskać, czym różni się chleb z supermarketu od „prawdziwego” chleba, zdrowotne aspekt) przystąpiły do pracy.

Z otrzymanych produktów samodzielnie i zgodnie z instrukcjami wyrabiały ciasto, wzbogacały je wybranymi dodatkami, formowały bochenki, a potem zanosiły swoje foremki do „garowania”. Na „do widzenia” pan piekarz wspólnie z dziećmi przygotował słodką niespodziankę - francuskie ciasteczka. Po zajęciach gorące i pachnące bochenki oraz ciasteczka pełni wrażeń uczestnicy warsztatów zanieśli do domów. Następnego dnia chlebki te były podstawą zdrowego śniadania, które dzieci przygotowały samodzielnie w szkole. (zdjęcia)

notatka i zdjęcia: B.Kostrzewa

Dodatkowe informacje

Projekt pn. "E-administracja, E-szkola -wdrożenie interaktywnych uslug administracji elektronicznej oraz dzienników elektronicznych w Mieście Słupsku"
ue
Projekt finansowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata 2007-2013